Leer

Leer - Een introductie

Ik kan niet anders beginnen dan toe te geven dat ik leer en de producten die daarvan gemaakt worden, bijzonder vindt. De productie van leer is werkelijk een ambacht gezien de geschiedenis en moderne industrie van leer. Het wordt gewaardeerd om z'n duurzaamheid in kwaliteit. Bovendien is het niet weg te denken in de Haute Couture wereld. Beter gezegd: Leer bepaald de luxe van deze producten. Leer kan soms ook een beladen materiaal zijn. In een tijdperk van vegans en het begrip 'Groen' zal dit ongetwijfeld niet veranderen. Inmiddels zijn er ook steeds meer manieren om leer zo duurzaam mogelijk te gebruiken. Het is duidelijk. Iedereen gaat er op z'n eigen manier mee om. Deze blog is niet bedoeld als manifest om het gebruik van leer te promoten noch om het te bekritiseren, maar een objectieve analyse uit persoonlijke waardering voor het materiaal. 

Enkele feiten 

Concreet omschreven is leer een materiaal gemaakt van de huid van een dier dat is gelooid en uiteindelijk is verwerkt tot product. Het totale proces van ruwe dierenhuid tot eindproduct is groot en er komt vrij veel bij kijken. Bovendien is het wat tijd betreft ook een lang proces. De huid moet eerst worden voorbereid om deze te kunnen looien. Na het conserveren van de huid door het te zouten, drogen of te koelen moeten er nog resten worden ontdaan. Het gaat om resten als vet, spieren, haar en onderhuidse weefsel. Daarna kan het looiproces dus pas beginnen. Looien betekent binden. De eiwitten van de dierenhuid binden zich met de looistof dat wordt gebruikt. Na het looiproces wordt het gesleept en gedroogd en is de dierenhuid een materiaal geworden om er diverse eindproducten van te maken. 

In India bijvoorbeeld, wordt dit werk beschouwd als werk voor de laagste klasse in het klassenstelsel omdat het als onrein wordt gezien. Waar het in het Marokkaanse Fez en Marrakech juist het karakter heeft als symbool van wedergeboorte. Het is een intensief proces en duurzaam in die zin dat het een natuurlijk materiaal oplevert dat zeer lang meegaat. Dit maakt leer niet per definitie een goedkoop product. Het aantal eindproducten ook wel consumenten producten die gemaakt worden van leer, is eindeloos. Leer wordt gebruikt in de bekleding van auto's, vliegtuigen, meubels, wapens, zadels en sportuitrusting. Het gaat nog veel verder. Zo wordt het materiaal gebruikt om boeken mee te binden. Ook heilig verklaarde boeken. Leer is vooral een gewaardeerd product in luxe goederen zoals tassen, handschoenen, riemen, schoenen en kleding. 

De leren handtas

De handtas is waarschijnlijk de belangrijkste metgezel van de vrouw. Samen met andere accessoires en schoenen zijn handtassen met de tijd net zo belangrijk geworden als kleding.

Het vormt het ideale huwelijk. Leer wordt als materiaal zeer gewaardeerd in de handtas en kleine lederwaren. Uiteraard door het duurzame aspect, maar ook omdat het daardoor synoniem is aan luxe. Elk groot modehuis heeft inmiddels wel haar eigen klassieke handtas, vaak zelfs meerdere. De koningin onder de makers van luxe handtassen (wie werkelijk van tassen houdt weet wel wie dat is) gebruikt wel 30 verschillende typen leer in inmiddels meer dan 400 kleuren. In kleuren die je niet eens zou kunnen bedenken. Deze handtassen worden nog steeds met de hand gemaakt. De vraagprijs begint meestal bij €10.000,-...

Gelukkig zijn er ook nog de lederen handtassen met gunstige prijzen voor wie Haute Couture niet kan of wilt betalen. Deze hebben ook nog altijd die typische lederen geur en ook deze worden in prachtige kleuren gemaakt. Om nog in te gaan op de typische geur. Leer wordt veel gebruikt als noot in parfums. Ja, ook dat nog. Leer is geen ambacht uit de moderne tijd. Het kent inmiddels een zeer lange geschiedenis. Hoe komt het toch dat leer niet meer weg te denken is en de mens het blijft produceren? Er zijn immers materialen die goedkoper en eenvoudiger te produceren zijn. 

Waarom en hoe heeft de verschuiving in betekenis plaatsgevonden? 

Lees de volgende blogs over leer waarin je terug gaat in de geschiedenis van leer en ontdek hoe deze vragen een antwoord krijgen. Ook wordt in kaart gebracht hoe leer heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het ontstaan van enkele zeer beroemde modehuizen...